СКОЛИОЗА
Важно Важно Важно
Характерни белези
Характерни белези на сколиозата Едното рамо изглежда по-високо или по- ниско от другото. Едното рамо изглежда с по-заоблен контур. Гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен. Главата, сякаш не се намира в средата на раменете. Талията е неравна или наклонена. Тазът е наклонен или завъртян настрани. Единият хълбок е по-високо от другия. Единият крак изглежда по-къс от другия . Въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката. Забелязва се нарушаване на походката. Походката може да е нарушена.
Декември 2018
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Календар Календар

free counters
BGtop

Характерни белези и степени на сколиозата

Go down

Характерни белези и степени на сколиозата

Писане by DariTT on Съб Авг 06, 2011 12:23 pm
(фиг.1 - нормално), (фиг.2 - сколиоза)(фиг.3 - нормално), (фиг.4 - сколиоза)(фиг.5 - нормално), (фиг.6 - сколиоза)


Степента на сколиозата определя методите за лечението и

Сколиозата представлява изкривяване на гръбначния стълб под формата на "С" или "S", във фронталната равнина, което се среща при 3-5 на 1000 души. Сколиоза се среща два пъти по-често при момичета и се открива най-често на възраст 10-14 години.


При сколиоза, прешлените изграждащи гръбначния стълб се завъртат един спрямо друг и предизвикват деформацията му. Изкривяване може да се получи във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял.


Сколиозата започва в един участък на гръбнака, а съседните прешлини образуват вторични или компенсаторни кривини.


Най-често причината за възникването на гръбначното изкривяване остава неизвестна. В 80-85% от случаите се говори за т.нар. идиопатична сколиоза.


Макар и по-рядко, сколиозата може да се предизвика от друго заболяване, като например увреждане на нервите и мускулите или на гръбначния стълб. В такива случаи се говори за вторично гръбначно изкривяване, което се открива по-често при малки деца.


Според някои специалисти съществува наследствена предразположеност и рискът за развитие на сколиоза у дете или юноша, в чието семейство вече има открити случаи на сколиоза е по-голям.


Тежестта на сколиозата може да варира от лека до много тежка.
Лекото изкривяване може да не предизвика никакви оплаквания и да се открие случайно, докато тежките форми могат да причинят значително ограничаване на физическата и жизнена дейност на болния.


Сколиозата е хронично заболяване, което може да прогресира с възрастта. Обикновено с приключването на растежа на тялото тежестта на извивката остава стабилна и постоянна, а с подходяща терапия и набор от упражнения състоянието може да се стабилизира.


Характерни белези на сколиозата

 • Едното рамо изглежда по-високо или по- ниско от другото.
  Едното рамо изглежда с по-заоблен контур.
  Гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен.
  Главата, сякаш не се намира в средата на раменете.
  Талията е неравна или наклонена.
  Тазът е наклонен или завъртян настрани.
  Единият хълбок е по-високо от другия.
  Единият крак изглежда по-къс от другия . Въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката.
  Забелязва се нарушаване на походката.
  Походката може да е нарушена.


Когато сколиозата е в лека или умерена форма, не предизвиква други проблеми освен козметични изменения. Ако деформацията е в по-тежка форма и не се диагностицира своевременно или не се лекува правилно, може да причини влошаване на състоянието и по-сериозна деформация на скелета. Най-честите оплаквания на пациентите са:
Засилване на болките в гърба при движение на торса.
Изтръпване на крайниците, намалена чувствителност или боцкан. Причина за това е, че при разместване на позицията на прешлените, се деформира канала на гръбначния стълб и се притиска костно-мозъчното вещество.
Лесна уморяемост.
Проблеми с дишането. При изкривяването на гръбначният стълб в гръдния му отдел причинява промяна във формата и обема на гръдния кош.
Оплаквания от страна на сърцето. При голяма деформация на гръдния кош сърцето и излизащите от него големи кръвоносни съдове се притискат и работата им значително се затруднява.

Симптомите на сколиоза могат да се проявят както в ранна детска възраст, така и да останат недиагностицирани за дълъг период от време. Най-често заболяването се установява случайно на 10-14 годишна възраст.


При съмнения за сколиоза е препоръчително да направите консултация със ортопед, който да определи степента на изкривяването и да назначи най-доброто лечение.


Терапията е индивидуална и зависи от степента и локализацията на изкривяването, възрастта на пациента и общото му състояние. Важно е да се прецени, дали е завършил костния растеж и съответно какъв е риска от прогресия на заболяването.


За избора на лечението основна рола има и ъгълът на кривината на сколиозата- т.нар. ъгъл на Кобб.
до 20 градуса не се предприемат други мерки освен контролни прегледи през 6 месеца за преценка развитието на състоянието и комплекс от физически упражнения, които да укрепят мускулатурата на гърба и кръста.
от 20-40 градуса - предписват се лечебна физкултура с електростимулация и се препоръчва носенето на корсет
над 40 градуса, се предприема оперативно лечение.


Терапията на сколиоза в ранен стадий се състои в провеждане на системни коригиращи физкултурни упражнения, чрез която се отстранява изкривяването, както и редовни прегледи при специалист (на интервал от 4 до 6 месеца), който да проследява развитието на състоянието.


В напреднал стадий на болестта се налага носене на корсети и бандажи, екстензионни апарати, гипсови корита, шини и други средства.


В най-тежките случаи и в тези с тенденция към бързо увеличаване на изкривяването се предприема оперативно лечение - пластична реконструкция.


Независимо от вида на лечението, корекцията на изкривяването не може да бъде пълна. Колкото по-тежка е степента на сколиозата, толкова по-голяма е остъчната кривина.


За да се заздрави мускулатурата около гръбнака и да се поддържа добър обем на движения, се препоръчва подходяща рехабилитационна програма, която е индивидуална и съобразена с индивидуалното състояние на всеки пациент.


Тъй като, в повечето от случаите на гръбначно изкривяване, причините остават неизвестни, предпазването от това заболяване на практика е невъзможно.


Неотдавна, екип от американски учени откри ген, отговорен за появата на сколиоза при близо 3% от всички деца.


Според експертите, дефектът в гена CHD7 води до неправилно развитие на скелета на гръбнака и възникване на идиопатична сколиоза.


Ако в семейството има регистрирани случаи на сколиоза е препоръчително, още от ранна възраст детето да бъде преглеждано от ортопед. Профилактичните прегледи, извършвани са изключително важни за навременното откриване и лечение на сколиозата.


DariTT
Admin

Брой мнения : 62
Join date : 26.07.2011
Age : 41
Местожителство : Бургас

http://scoliosis.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите