СКОЛИОЗА
Важно Важно Важно
Характерни белези
Характерни белези на сколиозата Едното рамо изглежда по-високо или по- ниско от другото. Едното рамо изглежда с по-заоблен контур. Гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен. Главата, сякаш не се намира в средата на раменете. Талията е неравна или наклонена. Тазът е наклонен или завъртян настрани. Единият хълбок е по-високо от другия. Единият крак изглежда по-къс от другия . Въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката. Забелязва се нарушаване на походката. Походката може да е нарушена.
Декември 2018
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Календар Календар

free counters
BGtop

Сколиоза - линкове, статии

Go down

Сколиоза - линкове, статии

Писане by DariTT on Чет Юли 28, 2011 12:58 pm


DariTT
Admin

Брой мнения : 62
Join date : 26.07.2011
Age : 41
Местожителство : Бургас

http://scoliosis.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Сколиоза - линкове, статии

Писане by DariTT on Съб Авг 06, 2011 12:38 pm

Според различни изследвания от гръбначни изкривявания страдат между 3% и 33% от българите, като най-засегнати са момичетата под 16-годишна възраст. Ортопедите сочат профилактиката като най-доброто лечение

Да пораснеш с 14-15 сантиметра за една година изглежда на пръв поглед примамливо за всяка тийнейджърка, която е решила да стъпи на модния подиум. За 16-годишната Камелия Стоянова обаче това се превръща в кошмар. Преди около четири години благодарение на екстремното й извисяване над останалите й връстници и на неправилната стойка на ученическия чин тя получава гръбначно изкривяване, или т. нар. сколиоза.
„В началото извивката на гръбначния ми стълб беше малка и ми сложиха гипсов корсет за няколко месеца. Но аз явно не спрях да раста и щом го махнаха, отново започнах да се изкривявам", казва тийнейджърката, която след коригираща гръбначния стълб операция отново е увита в гипс
Според лекуващите я лекари след три месеца корсетът ще бъде свален и заменен с пластмасов, който ще може да се сваля и поставя по всяко време.
„В първи клас ми откриха гръбначно изкривяване на 12 градуса. Въпреки лечебната физкултура и редовните прегледи около 13-ата ми година то се усложни и достигна до 50 градуса. Тялото ми силно се деформира", разказва 24-годишната Милена Борисова. В плевенската болница я слагат на екстензии, но сколиозата се увеличава на 114 градуса. Година по-късно Милена постъпва за операция в Университетската болница по ортопедия и травматология в Горна баня. Настъпва леко подобрение, но поради силната деформация на гръдния кош Милена често се задушава.

„Поради напредването на възрастта ми лекарите се отказаха от усилията си да изправят стойката ми, затова потърсих варианти за лечение в чужбина", обяснява младата жена, която след няколко месеца ще отпътува за САЩ. Надява се един ден да има добра стойка. „Засега обаче съм повече от жалка картинка, когато застана до връстниците си", казва Милена.
Поради различните критерии за квалифициране на едно гръбначно изкривяване в общественото пространство се подхвърлят доста противоречиви данни за честотата на сколиозите сред подрастващите. Според различни автори тя варира между 3% и 33% от общия брой на юношите у нас. Ортопедите обясняват това огромно разминаване с факта, че много лекари не различават неправилната стойка от реалното гръбначно изкривяване.
„Родителите не обръщат достатъчно внимание на децата си и често изпускат началните прояви на заболяването", обяснява д-р Асен Джеров, ортопед в УСБАЛО - Горна баня. Според него далеч по-притеснителен обаче е фактът, че личните лекари, от които зависи ранното диагностициране на заболяването, проявяват небрежност. Много често това се съчетава и с липсата на училищен лекар, който да наблюдава развитието на децата. Това е една от причините за обезпокояващите данни - направено преди няколко години проучване сред учениците от столичните училища показало, че 3 от 1000 деца имат изкривяване на гръбначния стълб от над 20 градуса!

Заболяването се развива предимно при момичетата, тъй като седем от десет девойки имат неправилна стойка. Чрез рентгенови снимки диагнозата, поставена при първичния преглед, се потвърждава в 86% от случаите. При останалите 14% е установено, че нестандартната стойка на децата се дължи на т. нар. „гаменско поведение" (едното рамо умишлено се държи малко по-ниско от другото, като се прави и лека чупка в кръста), т. е. не е вследствие на изкривяване на гръбначния стълб.
Сколиозата е изключително коварно заболяване за младежите, които освен физически в тийнейджърската си възраст се оформят и като личности. Едно такова изкривяване е съпроводено и с депресивни състояния, обясняват специалистите.
Най-общо сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб. Причините за него са различни - вродени аномалии на прешлените, прекаран рахит (рахитична сколиоза), неправилно седене на чина (училищна сколиоза) или наследствена (идиопатична) сколиоза.

Първоначално гръбначният стълб се отклонява съвсем леко встрани от вертикалната ос. При прогресиращо развитие на заболяването изкривяването постепенно се засилва. Едното рамо стои по-ниско от другото, а линията на гърба е S-образна. Децата започват да се оплакват от болки в гърба. При силно изразена сколиоза се наблюдава деформация на гръдния кош, който става асиметричен.
Най-лесният начин да бъде открито това болестно състояние е детето да се наведе напред и надолу, а застаналият зад него родител да потърси симетрията между лявата и дясната страна, съветват ортопедите. Друг начин да се открие наличието на болестта е с детската конфекция - когато детето облече дадена дреха и тя е по-дълга или по-къса от едната страна, това е сигурен белег за изкривяване. Нестандартното седене или ходене също е сред признаците, които могат да упътят родителите.
Профилактиката е най-доброто лечение категорични са ортопедите.
Основната профилактика включва няколко простички за изпълнение препоръки - пълноценно хранене, закаляване и редовен спорт.
„Има много параметри, които могат да се спазват и така да послужат за предотвратяване на развитието на гръбначното изкривяване като подходящо легло, възглавница или стол например", обяснява д-р Джеров. По думите му лечението в ранен стадий се състои в провеждане на системна коригираща физкултура, чрез която изкривяването се отстранява. В напреднал стадий се използват коригиращи стойката гипсови или пластмасови корсети, бандажи, екстензионни апарати, шини или други средства.

Ако изкривяването е около или над 50 градуса, се прибягва и до оперативно лечение - т. нар. пластична реконструкция. На гърба се прави разрез от около 50-60 сантиметра. След това гръбначният стълб внимателно се изправя с помощта на няколко шини. Корекцията е от порядъка на 20-30 градуса, защото при по-силен натиск може да се увреди гръбначният мозък, обясняват ортопедите.
Интересно е, че по време на операцията пациентът се „събужда" (намалява се дозата на упойката), за да се провери дали мърда пръстите на краката си. Това е сигурна гаранция, че
гръбначният мозък не е увреден и няма да се стигне до парализа на долната част на тялото. Процедурата по придобиване на „елегантна стойка" завършва с гипсов, а по-късно и с подвижен пластмасов корсет. Според д-р Джеров повишеният поток от пациенти към единствената клиника в страната, в която се оперират усложнени форми на сколиози, се дължи и на факта, че здравната каса е поела лечението на младежите. Едновременно с това лекарите се опасяват министерството и касата да не преосмислят това свое решение и да не лишат подрастващите от този шанс. Още повече, че държавата не заделя достатъчно средства за превенцията на това заболяване.

/http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=532&aid=12868/

DariTT
Admin

Брой мнения : 62
Join date : 26.07.2011
Age : 41
Местожителство : Бургас

http://scoliosis.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Сколиоза - линкове, статии

Писане by DariTT on Съб Авг 06, 2011 12:54 pm

Програма „Боачи”
Началото

Програма „Боачи“ е цялостна програма за лечение на български деца с тежки гръбначни деформации, при това не еднократно, а в продължение на години. Програма „Боачи“, както я наричаме, носи името на световноизвестния хирург професор Боачи (снимки I) от Болницата за специална хирургия в Ню Йорк и основател на Фондация за международно сътрудничество за хирургическо лечение на гръбначните деформации.Програмата стартира през 2007 г., когато професорите Боачи и Санчес за първи път посетиха България. По време на първата визита бяха осъществени срещи-разговори с водещи хирурзи, като проф. Тивчев, проф. Танчев, проф. Габровски и лекари от УСБАЛ по ортопедия в Горна баня и Институт „Пирогов“, както и с тогавашния министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, които бяха запознати с целите на програма „Боачи“.

През 2008 г. болница „Токуда“ (снимки II) бе избрана за извършването на операциите заради прекрасните условия, които предлага за такъв тип хирургия – последна генерация образна диагностика, модерно хирургично, анестезиологично и реанимационно обзавеждане и оборудване, подсигуряване с консултанти от всички необходими специалности. От особена важност беше разбирането и готовността за сътрудничество, проявени от болничното ръководство.

Основа за стартирането на Програма „Боачи“ бе подписването на 1.07.2008 споразумение за сътрудничество между Фондация „Евро-атлантически трансплант алианс“ (ЕАТА), „Остеотех Инк“ (OTI), САЩ, „Остеоцентър България“ ЕАД (OCBG), МБАЛ „ Токуда Болница София“ ЕАД и „Сколиозис Рисърч Сосайъти“ (SRS), САЩ. Програмата се осъществява на базата на научен обмен и обмен на кадри между страните, гарантиращи ефективно лечение на тежки случаи на сколиоза, обучение на медицински кадри и усвояване на съвременни терапевтични методи, технологии и медицински изделия.

Етиологията и лечението на гръбначните деформации

Програма „Боачи“ има за основен приоритет осигуряване на безплатен достъп на български деца с гръбначни деформации до най-напредналите методите на лечение, прилагани от изключително малък брой хирурзи в света, сред които най-опитните са професорите Боачи и Марджетко от САЩ и Санчес от Испания. Тя дава шанс на български деца, страдащи от това заболяване, което съвсем не е рядкост, дори в най-развитите страни. Повече от 4% от детската популация във всички страни, без значение на техния икономически статус, страдат от различни форми на гръбначни деформации.

От медицинска гледна точка темата за етиологията и лечението на гръбначните деформации, особено при деца, заема приоритетно място в дисциплината ортопедия и е предмет на големи спорове, които продължават и до днес. Неслучайно емблемата на повечето ортопедични дружества по света представлява изкривено като сколиотичен гръбнак дърво с подпора.

В зависимост от проявяването деформитетите се делят на: конгенитални (с раждането), ювенилни (от 3 до 10-годишна възраст), адолесцентни (от 10 до 18 г.) и деформитети при възрастни (>18 г.), като Програма „Боачи“ е насочена основно към първите три възрастови групи.

Лечението на деформитетите на гръбначния стълб при деца и подрастващи е обект на големи дискусии в световен мащаб. То варира от ежедневна лечебна физкултура и упражнения, през носене на различни видове гипсови и пластмасови корсети до оперативно лечение в различни обеми.

Гръбначната хирургия при сколиози винаги се е считала за една от най-трудните и сложни хирургични специалности, където се пресичат авангардни технологии и уменията на елитни хирурзи. Не е тайна, че това е една от най-рисковите хирургии. Опасностите и трудностите произтичат и от това, че пациентите са деца с изключително променена анатомия, а много често на база съпътстващи генетични заболявания, с абнормална физиология и тежки малформации на органи. Голяма част от тези деца са обречени, поради това че растежът на деформирания гръбначен стълб причинява притискане на жизненоважните вътрешни органи до степен, несъвместима с живота.

Друга особеност е, че след коригирането на деформацията в ранна детска възраст тя трябва да се задържи до зрелостта, когато спира растежът. Това изисква дългогодишно проследяване на пациентите, неколкократно коригиране и подмяна на имплантите, точна преценка кога да стане това.

Имплантите

При оперативните интервенции бяха използвани импланти на фирма DPuy- Johnson&Johnson и алографт продукти, осигурeни от Тъканна банка „Остеоцентър България“. Те са преработени в САЩ по авангардната технология „Графтон“ от процесинговата компания „Остеотех“, която е световен лидер в тази област. Съпричастност към съдбата на децата прояви и Тъканната банка на „Пирогов“, която дари за операциите костна тъкан.Ново и уникално за България беше и участието на Александра Маркезе, представител на фирма Biotronic, по време на операциите, която подпомагаше екипа със специална апаратура, мониторираща функциите на гръбначния мозък и периферните нерви, така че да се минимизира рискът от увреждания по време на корекцията на гръбначния стълб.

Тежките форми на сколиоза са лечими единствено с хирургически методи, голяма част от които в България са силно ограничени, а създаването на програма от страна на „Остеотех“, САЩ, ТБ „Остеоцентър България“ (ТБ ОЦБГ) и Евро-атлантическия трансплант алианс (ЕАТА) е своеобразен акт на съпричастност към тежките финансови проблеми на българската здравна система и протегната ръка за професионално сътрудничество с българските лекари. Поради изключително високата себестойност на тази операция преценихме, че през първата фаза на Програмата е по-добре да доведем лекарите, да осигурим цялото оборудване и инструментариум, които за този вид операции са уникални. Целта е не периодично водещи световни хирурзи да оперират в България, а да развием обмяната на опит и създаването на нова генерация от български хирурзи, която постепенно да поеме в свои ръце лечението на тези деца в България по най- модерните в света методи.

/http://www.eata.bg/static.php?content_id=34/

DariTT
Admin

Брой мнения : 62
Join date : 26.07.2011
Age : 41
Местожителство : Бургас

http://scoliosis.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: Сколиоза - линкове, статии

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите