СКОЛИОЗА
Важно Важно Важно
Характерни белези
Характерни белези на сколиозата Едното рамо изглежда по-високо или по- ниско от другото. Едното рамо изглежда с по-заоблен контур. Гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен. Главата, сякаш не се намира в средата на раменете. Талията е неравна или наклонена. Тазът е наклонен или завъртян настрани. Единият хълбок е по-високо от другия. Единият крак изглежда по-къс от другия . Въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката. Забелязва се нарушаване на походката. Походката може да е нарушена.
Декември 2018
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Календар Календар

free counters
BGtop

УСБАЛ Ортопедия - Горна баня

Go down

УСБАЛ Ортопедия - Горна баня

Писане by DariTT on Сря Юли 27, 2011 11:27 am

Клиника по гръбначна хирургия
Клиниката за гръбначна хирургия (КГХ) е едно от основните профилирани звена на СБАЛО “Проф. Бойчев”. Тя функционира успешно вече 23 години и е единствената специализирана ортопедична клиника за оперативно лечение на гръбначната патология в България. В нея се лекуват пациенти от цялата страна, а така също от чужбина (Македония, Кипър, Гърция, Югославия, Турция, арабските страни и др.).

КГХ разполага със стационар от 21 легла в 7 комфортни стаи с южно изложение, балкон и отделни санитарни възли. Освен това клиниката има манипулационна, гипсовъчна, столова, сервизни помещения, помещения за останалия персонал. Към клиниката функционира операционен блок от 2 операционни зали, обзаведени с модерни операционни маси, лампи, анестезиологични апарати, рентгеноскопичен апарат, апарат за автохемотрансфузия и инструментариуми за почти всички извършвани в световната практика модерни оперативни техники. Клиниката има отлични комуникационни връзки с отделните си звена и много добро ниво на компютъризация. Последният ремонт е завършен през 1999 г. като КГХ се поддържа постоянно в отлично хигиенно-битово състояние. Раневите инфекции са изключително редки.

Годишно в КГХ се оперират около 300- 350 пациенти, предимно с гръбначна патология, но така също и пациенти със заболявания и травми от другите профили на ортопедията и травматологията.

Към КГХ функционира специализиран консултативен кабинет за гръбначна патология, всеки работен ден от 8 до 13 часа, в който се консултират от висококвалифицирани специалисти пациенти от района и от цялата страна. Към този кабинет съществува диспансер за пациенти с гръбначни деформации, в който се водят на отчет, консултират се и лекуват амбулаторно деца и юноши със сколиози и кифози от цялата страна.

Лечебният диапазон на КГХ включва цялата гръбначна патология, като се прилагат всички модерни опертивни методи. В клиниката се лекуват успешно сколиози, кифози, спондилолистези, спондилити с различен произход (туберкулоза, ехинокок и др.), дискови хернии, вродени аномалии на гръбначния стълб, деформации на предната гръдна стена (хлътнали и птичи гърди), дегенеративни заболявания на гръбнака (сегментна дискова нестабилност, спондилартроза, спондилоза, дегенеративна стеноза и сколиоза и др.), остеопороза и остеопортични фрактури, посттравматични състояния, тумори (първични и метастатични) и тумороподобни заболявания на гръбначния стълб. По предварителна уговорка и след съответна консултация в КГХ се приемат и лекуват и пресни фрактури на гръбначния стълб от района и от цялата страна. Екип на КГХ по традиция се занимава и с ендопротезиране на големите стави (около 100 операции годишно).

КГХ работи в отлична колаборация с другите клиники и звена на болницата. Особено полезни и пълноценни са диагностично-терапевтичното взаимодействие и постоянните консултативни връзки с неврохирургическите и травматологичните клиники в столицата, което прави възможно успешното лечение и на най-сложните интердисциплинарни случаи. Специалистите от КГХ оказват методично-консултативна помощ на много ортопедично-травматологични и неврохирургически лечебни заведения в района и страната.

СБАЛО "Проф. Бойчев" е основна университетска база за студентско и следдипломно обучение по ортопедия и травматология и в това отношение висококвалифицираните преподаватели на КГХ (доценти и асистенти) участват редовно в основния студентски курс с лекции и упражнения, провеждат следдипломно обучение на специализанти и докторанти, а така също ежегодно организират тематични курсове и индивидуално обучение на специалисти (ортопеди, травматолози, неврохирурзи, физиотерпевти, кинезитерапевти и общи медици) с насоченост гръбначна патология в рамките на продължаващата медицинска квалификация.

За контакти:
» Адрес: София Горна Баня бул."Никола Петков" № 56 п.код 1614
» Управител: д-р Евгений Медникаров д.м.
» Има договор с НЗОК.
» Телефон: 02/8181500; 02/8553002; факс: 02/9555312
» E-mail: contacts@usbalorthobg.com
» Сайт: www.usbalo-bg.com

DariTT
Admin

Брой мнения : 62
Join date : 26.07.2011
Age : 41
Местожителство : Бургас

http://scoliosis.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите